Ihmisyyden äärellä

Syksy on parhaimmillaan. Pihapihlajat tarjoilevat ystävällisesti mehukkaita marjojaan. Lapset maistelevat niitä, ihan kuin eivät osaisi päättää, mitä niiden mausta lopulta ajattelisivat. Toinen pihapihlaja on vanha ja vakaa kiipeilypuu, toinen on kaunis, nuori ja taipuisa, jolla on vielä elämä edessä.

Seuraan monenlaisia keskusteluja mediassa. Kohtaan työssäni monenlaisia ihmisiä syvätasolla. Tapaan ihmisiä vapaa-ajalla ja kodissani. Toisen ihmisen kohtaaminen on aina kokemuksena ainutlaatuinen. Siinä yhtyvät kaksi kokemusmaailmaa: arvot, kokemukset, identiteetit, tavat, tottumukset ja paljon sellaista, jolle ei ole sanoja.

Välillä elämässä tulee tasapainoiltua oman elämän, oman tilan rajaamisen ja toisten ihmisten huomioimisen ristiaallokossa. Yhteys toisiin ihmisiin syntyy vuorovaikutuksessa. Ihmisten välisiin suhteisiin liittyy aina jonkintasoista ristiriitaisuutta. On tarkoituksenmukaista, että ristiriitoja voidaan tarvittaessa käsitellä ja kohdata hyvällä tavalla. Ristiriitatilanteissa kaikki voivat saada voiton, tai vastaavasti kaikki voivat hävitä. Kun tehdään valinta olla ihmisyyden ja inhimillisyyden äärellä, on kaikilla mahdollisuus voittaa.

Ainutlaatuisissa kohtaamisissa tapahtuu jotain syvää, jotain joka jättää kokijaan jäljen. Olen erityisen vaikuttunut muutamista kohtaamisista elämässäni. Näissä on ollut läsnä syvää inhimillisyyttä, rikkinäisyyttä, jopa kipua. Toisaalta olen kokenut, että läsnä ovat olleet arvostus, myötätunto, kiitollisuus, täydellinen molemminpuolinen hyväksyntä ja rakkaus toisen ihmisyyttä kohtaan. Näissä kohtaamisissa olen saanut kokea ja oppia, mitä on pyyteetön rakkaus. Näissä kohtaamisissa on ollut jotain sellaista, josta olen saanut paljon hyvää. Ihan kuin jokin syvä meissä olisi ollut yhteydessä sanattomalla tasolla.

Aitoon kohtaamiseen pääsee läsnäolon tilassa. Kyky olla tässä ja nyt, vailla menneisyyttä ja tulevaisuutta, antaa tähän hetkeen tilan kohtaamiselle. Ihmisellä on lopulta vain tämä hetki. Mittaamattoman arvokas lahja, tämä hetki. Tässä hetkessä kaikki on hyvin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s