Työriippuvuus – työnarkomania on petollinen addiktio

Onko työriippuvuus hyväksyttävämpää kuin alkoholismi, pakkomielteinen shoppailu tai huumeriippuvuus? Edellisillä on yksi yhteinen nimittäjä: addiktio. Mitäpä, jos addiktion voi purkaa? Olisitko halukas luopumaan riippuvuudestasi? Millaista elämä olisi ilman sitä? Kumpi on houkuttelevampi vieras taivas vai tuttu helvetti?

Eräs tuttavani Pasi (henkilöiden nimet muutettu) on nelikymppinen yrittäjä. Yritys on kasvanut tasaisesti pidemmän aikaa. Nuoruuden palolla aloitettu toiminta on tehnyt hänestä hyvin toimeentulevan ja tavoitteellisen toimijan. Pasilla on perhe, vaimo ja kaksi pian kouluiässä olevaa lasta. Omakotitalo on mukavalla asuinalueella. Vaimo tekee välillä osa-aika työtä. Minna-vaimo on usein toivonut, että Pasi viettäisi aikaa enemmän perheen kanssa. Pasilla olikin aikeissa, että kunhan talo valmistuu hän viettää aikaa enemmän perheen kanssa. Talo valmistui, ja edelleen miehen 10-12 tuntiset työpäivät olivat osa pariskunnan arkea. Seuraavaksi Pasi lupasi, että kunhan lapsi syntyy, niin hän kohtuullistaa työmääräänsä. Toisen lapsen kohdalla lupaus oli samanlainen, mutta elämä jatkui samaan tapaan. Pasin elämää johti addiktio, työriippuvuus.

Minna koki vastuun kotiarjesta yksinäisenä ja välillä kuormittavanakin. Pasille työ oli ykkönen. Aina löytyi uusia mukaansatempaavia haasteita yrityksen toiminnan laajenemisen ja toimintaympäristön muutosten myötä. Pitkään työpäivään oli aina hyvät syyt.

Eräänä torstaina Pasi oli tulossa asiakastapaamisesta ja menossa toimistolleen, hänen päässään alkoi humista, sydän hakkasi ja ajan ja paikan hahmottaminen hämärtyivät. Hikisin käsin hän puristi rattia ja ajoi läheisellä parkkialueelle. Hän soitti vaimolleen. Minna kuunteli sekavan miehen tahmovaa puhetta. Pasi ei enää muistanut minne ole tarkalleen ottaen menossa. Minna soitti Pasille ambulanssin. Miehen keho teki stopin.

Alkoi uusi aika perheen elämässä. Toipuminen ylikuormitustilasta kesti pitkään. Pasi teki elämäntaparemontin. Hän aloitti tunnontarkan elämäntapaseurannan. Ruokavalio meni kerralla uusiksi, samoin liikuntatottumukset. Alkoholin käytön Pasi lopetti kokonaan. Töitä hän aloitti varovaisesti tekemään vähän kerrallaan. Mukaan tulivat tiukat kuntosaliohjelmat ja aikaiset aamulenkit. 20 kilometriä juoksua oli Pasille peruslenkki. Addiktio oli siirtynyt asiasta toiseen. Itsensä kurittaminen kesti vuosia. Minnan kärsivällisyys oli koetuksella. Miehen läsnäolo ei perheessä ollut lisääntynyt, vaikka mies olikin enemmän kotona. Pasin sisäinen ahdinko kasvoi. Hänellä ei ollut edes sanoja kuvata tunteitaan.

Erään kerran Pasi meni henkilöstöjohtamiseen liittyvään koulutukseen. Hänelle maailma aukesi koulutuksen myötä uudelleen, sisäänpäin. Kouluttaja oli taidokas. Hän ohjasi Pasin omien tunteiden ja tunnemaailman lähteille. Kosketus tunteisiin ja tähän hetkeen löytyivät yllättävällä tavalla ja nopeasti. Armottomuus ja kovuus itseä kohtaan vähenivät ja tilalle tuli rakkautta, hyväksyntää ja armollisuutta. Omasta sisäisestä maailmasta ja tässä hetkessä elämisestä aukeni uusi rikas ja runsas, ehtymätön elämä.

Pasin toiminnassa tapahtui muutos. Arki ja pysähtyminen lasten äärelle leikkeihin ja kotitöihin olivat nyt mahdollisia. Maailman rikkaus kumpusi sisäisetä maailmasta, ehtymättömistä seikkailuista ja tutkimusmatkoista omaan mieleen. Pasi antoi uusien asioiden tapahtua. Matka addiktiosta toipumiseen oli alkanut. Työriippuvuus ei enää pitänyt Pasia nöyränä orjanaan. Hän halusi avata oman mielensä kaikelle hyvälle, jota hänen ympärillään oli. Pasin elämään tuli kiitollisuutta ja tyyneyttä. Sisäisen maailman rauhaan ei ympäröivän maailman kohina yllä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s