Paljastuminen? Paljastuminen!

Oletko joskus pelännyt paljastuvasi? Pelko paljastumisesta saa ihmisen salailemaan asioita. Sanotaan, että pelko kouraisee vatsasta. Pelko on merkityksellinen viesti, jonka tarkoitus on kertoa vaarasta ympäristössä. Luin jokin aika sitten huijarisyndroomasta, joka ilmenee paljastumisen pelkona. Pelkona siitä, että työkaverit tai muut kanssaihmiset huomaavat asianosaisessa epäpätevyyttä tai osaamattomuutta. Omien oletettujen heikkouksien salailu on hyvin inhimillistä ja yleistä. Jatkuva pelko paljastumisesta vie energiaa tärkeistä asioita, kuten työnteosta.

Pelkoa aktivoi ihmisen kokemus sisäisistä voimavaroistaan ja kokemiensa ulkoisten haasteiden välisestä erosta. Kun pelko aktivoituu, on hyvä kiinnittää huomio voimavaroihin. Ihmisellä on käsittämättömät kyvyt ja voimavarat selvitä erilaisista elämäntilanteista.

Syksyllä kävelin mieheni kanssa Tukholmassa rantabulevardilla. Rannassa oli upeita kyhmyjoutsenia. Lähestyessämme joutsenia nousi yksi joutsen vedestä ja liikehti uhkaavan näköisesti. Siirryin mieheni toiselle puolelle. Kehoni viesti pelosta. Minä pelkäsin ensin ja joutsen reagoi minun pelkooni. Kävelimme joutsenten ohi ja tyynnyttelin omaa kehoani ja mieltäni. Kauempaa katsoin taaksepäin ja huomasin, että joutsen vetäytyi takaisin veteen. Joutsen ei reagoinut muihin kulkijoihin, eikä minuunkaan, vaan pelkooni. Kehoni reaktio tuli silmänräpäyksessä ensin ja järkevä asian analysointi seurasi tapahtunutta. Mieheni, ikiaikaisten metsästäjien jälkeläinen, huomasi tilanteen heti. Hän sanoi ääneen sekä tunteeni että joutsenen reaktion.

Kuinka tarkoituksenmukainen on pelko paljastumisesta? Joutsen vaistosi pelkoni kaukaa, se reagoi tunteeseeni, ennen kuin itse tunnistin tietoisella tasolla tunteeni. Itseasiassa joutsenen käytös paljasti minulle pelkoni. Samalla tavoin ihmiset vaistoavat myös salailut epävarmuudesta ja osaamattomuudesta tai jostakin muusta. Salailemalla jotakin, ihminen kiinnittää asiaan erityistä huomiota, siksi hänen muu käyttäytyminen ”paljastaa” hänet varmuudella muille.

Onko sinulla salaisuuksia? Voisitko kokeilla elää niiden kanssa avoimesti, jotenkin armollisesti itseesi suhtautuen? Vaikka sillä tavalla ystävällisesti, kuten läheisiisi ja ystäviisi suhtaudut? Kiinnittämällä huomiosi vahvuuteesi ja rohkeuteesi, voit lisätä näitä tunteita kehossasi ja mielessäsi. Voit kokeilla vahvuuden lisäämistä palauttamalla mieleesi tilanteita, joissa olet ollut vahva ja rohkea, ja voit elää tilanteita mielessäsi uudelleen. Vahva ihminen on päättäväinen ja rehellinen. Vahva ihminen uskoo kykyynsä selviytyä ja kykyynsä löytää ratkaisut erilaisissa tilanteissa. Jokaisella meistä on olemassa kyky löytää itsestään vahvuutta.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s